Onderdeel van de Claris FileMaker 19 release is een nieuwe functie die je de mogelijkheid geeft om JavaScript frameworks rechtstreeks in je custom app te integreren!

Zo kun je nu pakketten van kant-en-klare JavaScript frameworks of je eigen aangepaste code gebruiken om je apps te moderniseren met onder andere data visualisatie, kaarten en agenda’s.

Om je hierbij op weg te helpen bespreken we in dit artikel 5 handige JavaScript frameworks die je kunt gebruiken om je apps mee te verbeteren.

Kendo UI – Verbeter de gebruikersinterface

Wanneer heb jij voor het laatst jouw apps ververst met het oog op de gebruikersinterface (UI) of zelfs de totale gebruikerservaring (UX)? Grote kans dat dit té lang geleden is. Helemaal niet gek natuurlijk, want je bent waarschijnlijk veel tijd kwijt geweest aan het plannen van hoe gebruikers functionele taken met je app zouden kunnen uitvoeren. Hierdoor is het gemakkelijk om de UI over het hoofd te zien.

Gelukkig kunnen eenvoudige ontwerpwijzigingen nu worden doorgevoerd dankzij de nieuwe JavaScript functie van FileMaker 19. Zo voeg je nu eenvoudig geavanceerde UI-componenten toe aan je bestaande ontwerpen. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de uitgebreide bibliotheek van Kendo UI.

Kortom, hiermee kun je snel functionaliteiten aan je app toevoegen. Dit doe je door eenvoudig configureerbare React-onderdelen te integreren met geavanceerde datarastertabellen, grafieken, spreadsheets, planners en nog veel meer.

Hierdoor kun je nu een aantrekkelijke UI voor de eindgebruiker ontwerpen, waardoor de presentatie en interactiviteit van je app uiteindelijk wordt verbeterd.

Quill – Voeg een rich tekst editor toe

Of je nu online een feedback-enquête hebt ingevuld, een chatvenster hebt gebruikt of commentaar hebt gegeven op een bericht, het is waarschijnlijk dat je hier een bepaalde vorm van een tekstverwerker voor hebt gebruikt. In feite bevatten de meeste webapplicaties tegenwoordig al een rijke tekstverwerker.

Rijke tekstverwerkers bieden een interface om rijke tekst te bewerken of stellen gebruikers in staat om afbeeldingen, links, audio en zelfs video te uploaden. Zo kan een radioloog bijvoorbeeld een op tekst gebaseerd rapport van de botbreuk van zijn patiënt indienen en een visuele afbeelding van de röntgenfoto naar de app uploaden.

Wanneer je op zoek bent naar een rijke tekstverwerker voor in je app, bekijk dan zeker even de mogelijkheden van Quill! Quill is namelijk een gratis, open source WYSIWYG-editor gebouwd voor het moderne web. Het is ook nog eens volledig aan te passen naar jouw specifieke behoefte. Bedrijven als Slack, LinkedIn en Salesforce hebben Quill al geadopteerd in de meeste van hun gebruikersgerichte producten. Ben jij de volgende?

FullCalendar – Verbeter de UI met een aangepaste kalender

Bijna ieder bedrijf zou een kalender kunnen gebruiken op zijn gebruikersgerichte of interne apps. Van het laten kiezen van een specifieke tijd en datum voor afspraken tot het loggen van gebeurtenissen, het bijhouden van de logistiek of het weergeven van tijdgevoelige taken, kalenders zijn fundamentele elementen van de UI van een app.

JavaScript-kalendercomponenten zijn essentieel in de meeste moderne apps en kunnen zelfs een goede gelegenheid zijn om de UI van de agenda in je bestaande app onmiddellijk te vernieuwen of enkele nieuwe functies toe te voegen.

Met aantrekkelijke lay-outs en functies geven open-source JavaScript frameworks zoals FullCalendar je een eenvoudig voordeel. Je kan namelijk kiezen uit meer dan 100 aanpasbare instellingen in een full-sized kalender die eenvoudige drag and drop-functies en aanpassingen biedt om de UI van jouw app nog boeiender te maken.

React Gantt – Voeg Gantt charts toe voor project management

Gantt charts tonen als het ware de roadmap en tijdlijn van een project. Dit zorgt vaak voor organisatorische transparantie.

Als het gaat om communicatieverbeteringen, het voorspellen van projecten of het volgen van resultaten, bieden Gantt charts dan ook een scala aan voordelen. Zo maken ze het gemakkelijk voor gebruikers om taken te plannen, afhankelijkheden toe te voegen en een visuele weergave van projectplannen te bieden.

Historisch gezien is het nadeel van Gantt charts dat ze complex zijn om voor te bereiden en te beheren, maar dat is de laatste jaren aanzienlijk veranderd.

Bryntum Gantt biedt bijvoorbeeld een bibliotheek vol met alle juiste functies en een doordachte gebruikerservaring. Je kan zelfs tijdlijnelementen renderen met je eigen aangepaste sjabloon. Kritische paden, PDF-exports, toewijzing van bronnen, beperkingen en nog veel meer functies liggen binnen handbereik!

Toast UI – Voeg een image editor toe

Je denkt misschien: “Waarom zou ik in hemelsnaam een image editor nodig hebben op mijn aangepaste app?” maar verrassend genoeg zijn image editors steeds vaker kritische functies voor professionele instellingen zoals banken, scholen en gezondheidsorganisaties.

Laten we bijvoorbeeld nog eens kijken naar het voorbeeld van de radioloog die de röntgenfoto’s van een patiënt uploadt via een aangepaste app. De app koppelt veilig aan het patiëntinformatiesysteem van het ziekenhuis via Claris Connect. Zoals je begrijpt, is het röntgenbestand vrij groot in zijn ruwe vorm, dus de radioloog kan het beeld bijsnijden en inzoomen op het gebroken gebied voor een nauwkeurigere visualisatie van het beschadigde gebied.

Open-source JavaScript frameworks met volledige image editors zoals Toast UI leveren een robuuste set functies die eenvoudig te gebruiken zijn. Het maakt basisbeeldmanipulatie mogelijk, zoals bijsnijden, roteren, omdraaien, filters toevoegen en nog veel meer.

Kijk ook zeker verder

Naast de bovenstaande 5 open source JavaScript frameworks bestaan er uiteraard nog veel meer nuttige open source frameworks. Er bestaan namelijk duizenden gratis en betaalde opties waarmee je jouw apps kunt verbeteren.

Is jouw custom app gebouwd op Claris FileMaker 19? Dan is het nu dus tijd om te evolueren en te groeien!

Zoek je een ervaren Claris FileMaker specialist?

Ben je benieuwd wat iFresh voor je kan betekenen op het gebied van Claris FileMaker 19? Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op via 0348 74 51 64 of het onderstaande contactformulier. We helpen je graag met een bedrijfsoplossing op maat!

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.