Overal ter wereld hebben kleine en middelgrote ondernemingen het beeld dat het IoT (Internet of Things) alleen voor grote bedrijven bestemd is. In sectoren die relevant zijn voor het IoT, zoals de verwerkende industrie, de detailhandel, de automobielindustrie en de logistiek, plukt echter ook het mkb nu al de vruchten op het gebied van efficiëntie en een sterk rendement op de investeringen.
De apps van het IoT leveren echter ook grote hoeveelheden data voor visualisatie, analyse en reactie. De apps moeten ook inspelen op veranderende bedrijfsprofessionals en de regelgeving in de sector. Veel kleine ondernemers die geïnteresseerd zijn in de voordelen van het IoT zijn van mening dat hun bedrijven niet over de expertise of de middelen beschikken om deze applicaties te ontwikkelen.
Een manier om deze tekortkomingen aan te pakken is via een low-code of no-code-ontwikkelingsplatform. In tegenstelling tot traditionele ontwikkelomgevingen die vaak vereisen dat applicaties vanaf nul worden gebouwd met behulp van uitgebreide code of een sjabloon, bevatten low-code-omgevingen een rijke set van “bouwstenen” die geschikt zijn voor eenvoudige applicaties of een voorsprong kunnen bieden voor meer geavanceerde applicaties.
Denk aan de bouwstenen
De low-codetools, die al lang beschikbaar zijn als een voorzichtige introductie tot codeerconcepten, zijn steeds geavanceerder en krachtiger geworden, waardoor ontwikkelaars een breed scala aan functies en integraties kunnen aanboren. In feite wordt verwacht dat ze de komende jaren de bron zullen zijn voor het grootste deel van de applicatieontwikkeling. Ze worden vaak geassocieerd met het idee van de ‘citizen-developer’, waardoor ook mensen met weinig tot geen ontwikkelervaring een eenvoudige oplossing kunnen bedenken. Hoewel gebruiksgemak altijd voorop staat, kan dat een verplichting worden als de tool niet zorgt voor integratie met een kritische massa aan diensten. Onderzoek daarom altijd de aanpak van een leverancier voor het visueel opbouwen van gegevens, processen en logica om de afweging te maken tussen gebruiksgemak en flexibiliteit.
Zoek een stabiele leverancier
No-code/low-code tools zijn een vruchtbare bodem geweest voor startups die grote innovatie in het veld hebben gebracht. Het is echter mogelijk dat IoT-toepassingen jarenlang op hun plaats moeten blijven – misschien wel een decennium of langer – terwijl veel startups falen of worden overgenomen. Door te kiezen voor een beproefde leverancier met een sterk netwerk van ontwikkelaars en een wereldwijde voetafdruk kan ervoor worden gezorgd dat een IoT-toepassing actueel en veilig blijft en dat de ontwikkelomgeving blijft investeren om in te spelen op de veranderende zakelijke en technische vereisten.
Ga mee met wat je weet
Vaak worden IoT-applicaties geboren vanuit de frustraties van mensen die dicht bij een bedrijf of proces staan, maar niet alle lage-code-platforms maken hetzelfde scala aan opties met verzamelde gegevens mogelijk. Als technische gebruikers of ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de tools en infrastructuur waartoe ze al toegang hebben, kan dat zich vertalen in een sterk gereduceerde ontwikkeltijd en kosten, zeker gezien de lagere leercurves van low-codeplatforms.
Zoek een sterke client support
Veel tools kunnen de overgang van desktop- naar mobiele platformen overbruggen, maar soms gaat dit ten koste van een rijke gebruikerservaring of applicatiefunctionaliteit. Vooral in het geval van bidirectionele IoT-applicaties kunnen ontwikkelaars meer waarde bieden als ze de kracht van native platforms kunnen benutten. Een app die op een iPad draait kan bijvoorbeeld worden verbeterd door gebruik te maken van de machine-learning mogelijkheden van dat apparaat om objecten te identificeren die over een transportband passeren en augmented reality-mogelijkheden om het effect van een gewijzigde instelling te visualiseren. Evalueer daarom altijd de roadmaps van leveranciers om te bepalen aan welke geavanceerde technologieën het bedrijf prioriteit geeft.
Zoek je een ervaren specialist?
Ontvang je graag meer informatie over wat iFresh voor je kan betekenen op het gebied van low-code platformen en het Internet of Things? Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op via 0348 74 51 64 of het onderstaande contactformulier. We helpen je graag met een bedrijfsoplossing op maat!